Festival Castell Peralada

Músic, compositor i intèrpret per contrabaix

Cobla "Antiga Pep"

 

 El mestre Millet o els seus assessors, entre ells en Josep Serra, coneixien la bona acceptació que tingué a Paris la música de la sardana. L'octubre de 1908, la cobla Antiga Pep, havia fet la primera estada a Paris actuant a les sales Odeon, Olímpia i d'altres més. El reclam publicitari era: “Unos pastores de las montañas del Empordan darán a conocer su música y baile”.

 Sigui per la novetat, la tafaneria de públic francès o per la qualitat dels musics i de l'espectacle, o per tot plegat, el cas es que tingué una notable acceptació. Hi anaren per uns dies; però hi restaren quasi un mes.
Aprofiten l'estada a França impressionant discs a la discogràfica francesa “Pathé Frères”. En aquests discs, ja enregistrats a dues cares, s'hi troba sardaners i balls populars del moment, generalment, dels autors Josep Serra, Pep Ventura i Albert Cotó.


 La restauració d'aquesta música presenta una considerable dificultat. La casa Pathè, en conflicte constant amb la “ Gramophone de Berliner ”, per la patent del disc pla, enregistra una sistema similar; però completament diferent al de la “ Gramophone ”.
El solc comença per l'interior i acaba a l'exterior. Just a l'inrevés del disc tradicional. Gira a 80-82 rpm, mentre la resta són a 78 rpm. La gravació és vertical i ambdós costats del solc. Total que aquests discs, sols es poden reproduir en giradiscs, vibràfon i agulla Pathé. Actualment hi ha serioses dificultats per escoltar la seva música.

Malauradament per la nostra història musical, aquesta cobla va fer els primers i successius enregistraments a la discogràfica “ Pathè” . A fonovilassar78 disposem d'uns quants discs d'aquela època i també de dades posteriors.

 El mes de novembre de 1908, acabada l'estada de la cobla a Paris, es contractada per actuar al Coliseum de Londres. Va complaure tant l'actuació de la cobla a Londres que els hi proposen el contracte d'una gira per Nova York durant dos anys. Aquesta oferta no fou acceptada per que s'apartava dels objectius de la cobla.
Durant la seva estada a Londres no em consta que enregistraren algun disc. En la discografia de la cobla hi ha alguna gravació que hi consta: “Orquesta simfónica catalana Antiga Pep de Figueras” . Es una prova que la formació musical era molt ben considerada tan aquí com a l'estranger.

 Per tant, queda demostrat que tant a Paris com a Londres, anys enrere, ja havia triomfat la música catalana inclús la sardana.

 

 

Antoni Torrent Marquès (2007)

JOSEP CERVERA - BRET

Peralada 1883 - 1969 Roses

  • FACEBOOK
  • VIMEO
  • TWITTER
  • SOUNDCLOUD
  • WORDPRESS

© Cervera-Estate, Roses 2018

Girona (Spain)

  • ISB STORE
  • AMAZON
  • ALLMUSIC