Festival Castell Peralada

Músic, compositor i intèrpret per contrabaix

Cobla "Antiga Pep"

 

  James Testi en el su llibre biogràfic: Josep Cervera i Bret "El Bruixot del contrabaix" en el capítol 5è titulat VIDA PROFESSIONAL I “ELS PEPS”, explica el origens d'aquesta cobla:

 

LA DISSIDÈNCIA

 

  L’anomenada dissidència, tan romantitzada per l’escriptor Pere Corominas, fou bàsicament, el naixement de l'“Antiga Pep”. 

A l’octubre de 1874, hi va haver un desacord entre els músics de la “Cobla de Figueres” a causa del reemplaçament del flabiolaire Gimbernat pel fill d'en Pep Ventura, Benet, que llavors tenia 17 anys. Els músics Terrerol i Codina foren els instigadors de la dissidència que deixà la cobla de Figueres seccionada en dos. Terrerol i Codina es van quedar amb la “Cobla de Figueres”  i Pep Ventura, amb el seu fill, van anar a la “Cobla-Orquestra Erato”, que després va ser coneguda com la “Cobla d’en Pep”.

Poc després de la mort de Pep Ventura (1875), el seu fill agafà el control de la cobla i la va anomenar “la Cobla del hijo de Pep”, que va portar el jove Benet durant els següents 16 anys.

 

LA MORT D'EN BENET

 

  L’any 1890 mor Benet Ventura. Això va significar la pèrdua del llegat de Pep Ventura, ja que en Benet mai es va casar i mai va tenir descendència.

Des de l’any 1890 fins el 1907, tenim poquíssimes fonts sobre els fets d’aquesta cobla-orquestra. En el diccionari d’autors de sardanes “De la A a la Z” de Riera, Serracant i Ventura, trobem informació sobre la cobla “Pep Ventura” que diu que es va transformar en la cobla “Antiga Pep”.

Fins al meu descobriment de contractes antics a la seu del Casino Menestral Figuerenc,  mai havia quedat clar quan havia tingut lloc aquesta transformació, a causa de la manca d'informació. Una anterior hipòtesi era que després de la mort de Benet, els músics van voler continuar d’alguna manera la tradició, portant el nom d'en Pep Ventura.

 

James Testi Pibernat (2003)

JOSEP CERVERA - BRET

Peralada 1883 - 1969 Roses

  • FACEBOOK
  • VIMEO
  • TWITTER
  • SOUNDCLOUD
  • WORDPRESS

© Cervera-Estate, Roses 2018

Girona (Spain)

  • ISB STORE
  • AMAZON
  • ALLMUSIC